Üzüm İstatistikleri
Üretim Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Üretim miktarı bir önceki yıla göre %2,0 oranında Artış göstererek 3.468.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %17,6 hesaplanmıştır.
Ekili Alan Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Ekili Alan Miktarı bir önceki yıla göre %1,5 oranında Azalış göstererek 372.285 Ha, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %7,2 olarak hesaplanmıştır.
Üzüm, taze meyve, meyve suyu ve şarap kaynağı da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılan yaygın olarak yetiştirilen bir meyvedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2020’de en büyük üzüm üreticisi Çin oldu, onu İtalya ve İspanya izledi. Çin, 2020’de 45 milyon mt’un üzerinde üzüm üretti ve küresel üretimin %25’inden fazlasını oluşturdu. Diğer büyük üreticiler arasında İtalya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye bulunmaktadır. 2020’deki toplam küresel üzüm üretimi yaklaşık 170 milyon mt idi.
Üzümler, serin ılıman iklimden tropik iklime kadar çok çeşitli iklimlerde yetiştirilebilir. Tipik olarak sıcak mevsim mahsulü olarak yetiştirilirler ve makul miktarda su gerektirirler. Ayrıca çeşitli toprak tiplerine iyi uyum sağlarlar ve açık tarla, sera, plastik örtü altı gibi farklı sistemlerde yetiştirilebilirler. Ayrıca birçok ülke için önemli bir ihracat ürünüdürler. Üzüm, farklı iklim ve toprak tiplerine uyum sağlayan, her biri farklı özelliklere sahip pek çok çeşidi olan çok yönlü bir meyvedir. Bazı çeşitler sofralık, bazı çeşitler kuru üzüm ve kuru üzümlük, bazı çeşitler ise şaraplık olarak kullanılmaktadır.
Türkiye önemli bir üzüm üreticisidir. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, 2020’de Türkiye yaklaşık 3,8 milyon mt üzüm üretti. Türkiye aynı zamanda önemli bir üzüm ihracatçısıdır ve başlıca ihracat yerleri Rusya, Irak ve Suudi Arabistan’dır. 2020 yılında Türk üzümünün ihracat değeri 800 milyon dolar civarındaydı. Türkiye, yüksek kaliteli sofralık üzümleriyle tanınır ve aynı zamanda önemli bir kuru üzüm, kuru üzüm ve şarap üretimi için üzüm bağı üreticisidir. Ülkenin iklimi, toprağı ve uzun üzüm yetiştirme geleneği, farklı iklim ve toprak tiplerine uyum sağlayan çeşitli üzüm çeşitlerinin gelişmesine olanak sağlamıştır.
Üzüm, asmalarda salkımlar halinde yetişen, tatlı, sulu tadı ve yeşil, kırmızı, mor ve siyah gibi geniş bir renk yelpazesi ile bilinen bir meyve türüdür. C vitamini, K vitamini ve B6 vitamini dahil olmak üzere iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdırlar ve ayrıca potansiyel sağlık yararları olan antioksidanlar ve flavonoidler içerirler.
Üzümler taze olarak yenebilir, kuru üzüm yapmak için kurutulabilir veya şarap, meyve suyu ve jöle yapmak için kullanılabilir. Ayrıca hem tatlı hem de tuzlu birçok mutfak yemeğinde kullanılırlar.
Kaynak / Turkstat – Eurostat – FAO