Fındık İstatistikleri
Üretim Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Üretim miktarı bir önceki yıla göre %10,3 oranında Artış göstererek 717.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %7,8 hesaplanmıştır.
Ağaç sayısı incelendiğinde;
2024 yılında Meyve Veren Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %0,9 oranında Artış göstererek 400.640.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %3,7 hesaplanmıştır.
2024 yılında Meyve Vermeyen Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %7,6 oranında Azalış göstererek 12.458.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %23,2 hesaplanmıştır.
Fındık olarak da bilinen fındık, yüksek besin değeri ve mutfak kullanımları için yetiştirilen popüler bir yemiş türüdür. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini oluşturan dünyadaki en büyük Fındık üreticisidir, onu İtalya ve Gürcistan izlemektedir. Uluslararası Kuruyemiş ve Kuru Meyve Konseyi’ne (INC) göre, Türkiye’nin 2020 fındık üretimi yaklaşık 660.000 mt idi.
Türkiye’de fındık üretiminin büyük çoğunluğu Karadeniz bölgesinde, özellikle Ordu, Giresun ve Rize illerinde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de fındık tarımı ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli çiftçiler tarafından yapılmaktadır. Türkiye’nin fındık ihracatı da önemlidir ve ülke, Avrupa Birliği’nin en büyük pazarı olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelere sevkiyat yapmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin fındık üretimi 2020 yılında 660.000 ton civarındaydı. Türkiye’nin fındık üretiminin büyük bir kısmı Karadeniz bölgesinde, özellikle Ordu, Giresun ve Rize illerinde gerçekleşmektedir. Türkiye’de fındık tarımı ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli çiftçiler tarafından yapılmaktadır. Türkiye’nin fındık ihracatı da önemlidir ve ülke, Avrupa Birliği’nin en büyük pazarı olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelere sevkiyat yapmaktadır.
Fındık olarak da bilinen fındık, Avrupa ve Asya’ya özgü bir ağaç yemiş türüdür. Tatlı, tereyağlı lezzetleriyle tanınırlar ve genellikle fırınlama, şekerlemeler ve sürülecek şeyler olarak kullanılırlar. Ayrıca iyi bir protein, sağlıklı yağlar ve çeşitli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Fındık, zengin bir tekli doymamış yağ kaynağıdır ve yüksek düzeyde E Vitamini, magnezyum, potasyum ve diğer mineralleri içerir. Ayrıca, vücudu serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerirler.
Çiğ veya kavrulmuş olarak yenebilen fındık, kurabiye, kek, hamur işi ve çikolata gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca salatalar için bir sos olarak ve granola barlarda bir bileşen olarak kullanılırlar. Fındık yağı yemek pişirmede ve salatalarda sos olarak da kullanılmaktadır. Fındık ayrıca pralin, yer mantarı ve Nutella yapmak için kullanılır.
Kaynak / Turkstat – Eurostat – FAO