İstatistik

Havuç İstatistikleri

 

Üretim Miktarı incelendiğinde;

2024 yılında Üretim Miktarı bir önceki yıla göre %14,7 oranında Artış göstererek 892.115 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %51,5 olarak hesaplanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Havuç, yüksek besin değeri ve pişirmede çok yönlülüğü ile bilinen bir kök sebzedir. Havuç üretimi bölgeye ve yıllara göre değişmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 2019 yılında en çok havuç üreten ülkeler Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Polonya oldu

Havuç, tatlı ve hafif dünyevi tadıyla bilinen bir kök sebzedir. Turuncu, mor, sarı ve kırmızı gibi çeşitli renklerde gelirler. İyi bir vitamin, mineral ve diyet lifi kaynağıdırlar. Vücudun iyi görüş, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için gerekli olan A vitaminine dönüştürdüğü bir antioksidan olan beta-karoten açısından özellikle yüksektir.

Havuç çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve çorba, güveç, köri ve salata gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca genellikle meyve suyu sıkılır, fırınlamada ve garnitür olarak kullanılır. Ayrıca geleneksel tıpta görme, sindirim ve kolesterolü düşürme gibi iyileştirici özellikleri için kullanılırlar.

Havuçlar tipik olarak serin iklimlerde yetiştirilir ve ev bahçelerinde yetiştirilmesi kolaydır. Çeşitli topraklarda yetiştirilebilirler, ancak pH’ı 6-6.8 olan iyi drene edilmiş, kumlu tınlı toprağı tercih ederler. Havuç satın alırken sert, gevrek ve çatlak veya yumuşak nokta içermeyen havuçları tercih edin. Buzdolabında saklanmalı ve yemekten hemen önce yıkanmalıdır. Ayrıca son derece çabuk bozulurlar ve toplandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmeli veya uygun şekilde saklanmalıdırlar.

 

Kaynak  / Turkstat – Eurostat – FAO