İstatistikTütün

Tütün İstatistikleri

 

Tütün yetiştiriciliği

 

 

Tütün, öncelikle sigara, puro ve diğer tütün ürünlerinin üretiminde kullanılan yaprakları için yetiştirilen, yaygın olarak yetiştirilen bir üründür. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre 2020’de en büyük tütün üreticisi Çin oldu, onu Hindistan ve Brezilya izledi. Çin, 2020’de 2,5 milyon metrik tondan fazla tütün üretti ve küresel üretimin %35’inden fazlasını oluşturdu. Diğer büyük üreticiler arasında Hindistan, Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye bulunmaktadır. 2020’de toplam küresel tütün üretimi yaklaşık 7,2 milyon mt idi.

Tütün tipik olarak sıcak ılıman ila subtropikal iklime sahip bölgelerde yetiştirilir ve makul miktarda su ve doğurganlık gerektirir. Ayrıca çeşitli toprak tiplerine iyi uyum sağlarlar ve açık alan, toprak işlemesiz ve hassas tarım gibi farklı sistemlerde yetiştirilebilirler. Tütün aynı zamanda birçok ülke için önemli bir ihraç ürünüdür ve ana ihracat yerleri Çin, Rusya, Endonezya ve Ukrayna’dır.

Türkiye önemli bir tütün üreticisidir. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, 2020’de Türkiye yaklaşık 250.000 mt tütün üretti. Türkiye, dünyadaki ilk on tütün üreticisi arasında yer almaktadır. Türkiye tütün üretiminin büyük bölümü Karadeniz bölgesinde, özellikle Samsun, Sinop ve Rize illerinde yetiştirilmektedir. Türkiye aynı zamanda başlıca ihracat destinasyonları Irak, Suriye ve Suudi Arabistan olmak üzere önemli bir tütün ihracatçısıdır. 2020 yılında Türk tütününün ihracat değeri 700 milyon dolar civarındaydı. Türkiye tütün üretimi büyük ölçüde iç tüketime yönelik olup, küçük bir kısmı ihraç edilmektedir. Türkiye tütün endüstrisi, daha çok küresel pazarda yüksek talep gören yüksek kaliteli puro ve sigara yaprağı tütünü üretmeye odaklanmıştır.

Tütün, tipik olarak kurutulan ve daha sonra sigara, puro ve diğer tütün ürünlerinde kullanılmak üzere işlenen yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Tütünün ana etken maddesi, yüksek düzeyde bağımlılık yapan ve tüketildiğinde sağlığa olumsuz etkileri olabilen nikotindir.

Tütün ürünleri içmek dünya çapında önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir ve akciğer kanseri, kalp hastalığı, inme ve amfizem ve kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalıkları dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Pasif duman veya çevresel tütün dumanı olarak da bilinen ikinci el duman da önemli bir sağlık sorunudur ve sigara içmeyen ve buna maruz kalan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sigaranın yanı sıra enfiye ve çiğneme tütünü gibi dumansız tütün ürünleri kullanılarak da tütün tüketilebilir. Bu ürünlerin ayrıca ağız kanseri ve diğer ağız sağlığı sorunları riskinin artması dahil olmak üzere olumsuz sağlık etkileri vardır.

Tütün yetiştirmek, çevre ve mahsulün yetiştirilmesinde yer alan çiftçilerin ve işçilerin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilecek büyük miktarlarda böcek ilacı ve kimyasal madde gerektirir. Pek çok ülke, tütün ürünlerinin üretim ve tüketimini düzenlemek için satın alma yaşını yükseltmek, reklamları kısıtlamak ve paketler üzerinde uyarı etiketleri zorunlu kılmak gibi yasalar uygulamıştır.