ArpaBuğdayHastalık ve Zararlılar

Tahıl Kımıl Hastalığı

KIMIL  (Aelia spp., )

Tanımı ve Yaşayışı:

Baş üçgen şeklinde, ön kısmı sivridir. Orta kısımları koyu, kenarları açık kirli sarıdır. Üzerinde yan yana önden arkaya uzanan siyah ve kirli sarı çizgiler bulunur. Bacaklar kirli sarıdır. Bu böcek etrafa pis koku salgılar. Yılda bir nesil verir. Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi Otu, çam, ayı kulağı vb. bitkilerin altlarında geçirir. İlkbaharda havalar sıcaklığı 20°C olduğunda tarlaya göç ederler, Buğdayla beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakır. Bir dişi kımıl yaşamı bo­yunca 150-180 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavru yeni nesil ergin böcek olur ve buğday hasa­dından sonra tekrar dağlara çıkar.

Zararı:

Başta buğday olmak üzere, tüm buğdaygiller konukçularıdır. İlkbahar­da hububat tarlalarına göç eden kışlamış kımıllar, henüz kardeşlenme döneminde olan buğdayı kök boğazı üstünden emerek Kurtboğazı” (Göbek kuruması) zararı yapar. Bu şekilde zarar görmüş buğday başak bağlamaz. Kışlamış kımıl ergin­leri hububatın başaklanma döneminde başak sapını emerek buğdayın dane bağlamasına engel olurlar. Bu zarar şekline “ Akbaşak” adı verilmektedir.

Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler:

Erkenci çeşitlerin ekimi yaygınlaştırılmalı, Tarla iyi hazırlanmalı, Nadas iyi yapılmalı, Yabancı otlarla mücadele yapılmalı, Hasadın mümkün olduğunca erken yapılmalı, Bölgede hububat başka ürünlerin yetiştirilmesine önem verilmeli, Anız yakılmamalı, Tarla kenarlarına ağaç dikilmeli mevcut ağaç ve çalılar korunma­lıdır.

Kimyasal Mücadele:

m²’ de 2 adet kışlamış ergin kımıl var ise buğday tarlalarında ilaçlama yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadelede Kullanıla­cak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulu­nan kişilerce belirlenmelidir.