Soğan Mildiyösü
SOĞAN MİLDİYÖSÜ HASTALIĞI (Peronospora destructor Berc.)
Hastalık Belirtisi:
Soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlaşmalar meydana gelir. Bunların ortaları zamanla beyazlaşır menekşe rengini alır. Üzeri mantara ait tabaka ile kaplıdır. Lekelerin biri diğeri ile birleşerek yaprağın kurumasına neden olur. Soğan başında buruşma ve süngerleşmelere neden olur Hastalık ne kadar erken görülür ve yayılırsa ürün kaybı da o nispette büyük olur. Ayrıca mildiyöye yakalanmış soğan bitkilerinin yumruları ambarda uzun müddet saklanamaz. Yumruda zamanla yumuşama, sulanma ve çürümeler meydana gelir.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:
Başta soğan olmak üzere sarımsakta da görülür.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
Hasat sonunda hastalıklı bitki artıkları toplanarak yok edilmeli. Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde dayanıklı çeşitler ekilmeli. Soğan yetiştiriciliğinde genellikle rüzgârlı su tutmayan tarlalar seçilmeli. Fazla çiğ düşen kapalı tarlalarda genellikle soğan tarımından kaçınılmalı. Hastalığın devamlı görüldüğü yerlerde yağmurlama sulama yapılmamalıdır
Kimyasal Mücadele:
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.