Mercimek İstatistikleri
Üretim Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Üretim Miktarı bir önceki yıla göre %4,5 oranında Azalış göstererek 405.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %23,3 olarak hesaplanmıştır.
Ekili Alan Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Ekili Alan Miktarı bir önceki yıla göre %12,9 oranında Azalış göstererek 242.384 Ha, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %15,5 olarak hesaplanmıştır.
2024 yılında Verim Miktarı bir önceki yıla göre %9,9 oranında Artış göstererek 167 Kg/Da, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %6,4 olarak hesaplanmıştır.
Mercimek, dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bir baklagil türüdür. Fasulye, bezelye ve nohut da içeren Leguminosae ailesinin bir üyesidir. Mercimek üretimi ülkeye ve bölgeye göre değişir, ancak en çok mercimek üreten ülkelerden bazıları Kanada, Hindistan, Türkiye, Avustralya ve Myanmar’dır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2019 yılında dünyanın toplam mercimek üretimi 4,2 milyon mt civarındaydı. Ancak, bu yalnızca bir tahmindir ve gerçek üretim sayıları değişiklik gösterebilir. Kanada’da mercimek önemli bir mahsuldür ve ülkenin birçok bölgesinde, özellikle Saskatchewan, Alberta ve Manitoba’nın Prairie Eyaletlerinde yetiştirilmektedir. Kanada, FAO’ya göre 2019’da tahmini 1,5 milyon mt üretimiyle dünyanın en büyük mercimek üreticisidir. Kanada mercimek üretiminin çoğunluğu ihracat içindir ve Hindistan en büyük ithalatçıdır.
Mercimek, çorbalarda, güveçlerde ve körilerde yaygın olarak kullanılan bir baklagil türüdür. İyi bir protein, diyet lifi ve demir, folat ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Mercimek yeşil, kahverengi ve siyah dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir ve her rengin biraz farklı bir tadı ve dokusu vardır. Ayrıca pişirmeleri nispeten kolaydır ve diğer baklagiller gibi ıslatma gerektirmezler. Mercimek bütün veya bölünmüş olarak kullanılabilir ve soslarda ve ezmelerde kullanılmak üzere püre haline getirilebilir veya püre haline getirilebilir. Başta Orta Doğu, Hindistan ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde temel gıda maddesidir. Bitki bazlı protein kaynağı olarak vejetaryenler ve veganlar için de iyi bir seçenektir.
Kaynak / Turkstat – Eurostat – FAO