İstatistik

Kiraz İstatistikleri

 

Üretim Miktarı incelendiğinde;

2024 yılında Üretim miktarı bir önceki yıla göre %1,4 oranında Azalış göstererek 726.500 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %0,2 hesaplanmıştır.

 

 

Ağaç sayısı incelendiğinde;

2024 yılında Meyve Veren Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %2,4 oranında Azalış göstererek 21.390.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %1,9 hesaplanmıştır.

 

 

2024 yılında Meyve Vermeyen Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %4,5 oranında Azalış göstererek 5.228.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %6,3 hesaplanmıştır.

 

 

 

 

 

 

Kiraz, ağaç ve çalıların Prunus cinsinden gelen bir meyve türüdür. Bazı yaygın çeşitler, tipik olarak taze yenen tatlı kirazları ve genellikle yemek pişirmek ve konserve yapmak için kullanılan vişneleri içerir. Kirazlar iyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır ve antiinflamatuar özelliklere sahip olabilirler. Ayrıca uykuyu düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan melatonin için iyi bir kaynaktır. Kirazlar genellikle yaz aylarında mevsimindedir, ancak yıl boyunca donmuş veya konserve edilmiş olarak da bulunabilirler.

Türkiye’de de kiraz önemli bir üründür ve ülkenin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye kiraz üretiminin büyük bir kısmı iç tüketime yönelik olup, küçük bir kısmı ihraç edilmektedir. Türk hükümeti, çeşitli tarımsal programlar ve teşviklerle kiraz üretimine destek vermektedir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre Türkiye, dünyanın en çok kiraz üreten ülkelerinden biridir. 2019 yılında Türkiye tahmini 645.000 mt kiraz üretti. Kiraz, Türkiye’nin önemli bir mahsulüdür ve Batı ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye kiraz üretiminin büyük bir kısmı iç tüketime yönelik olup, küçük bir kısmı ihraç edilmektedir. Kiraz, Almanya, Irak ve Rusya gibi ülkelerin önemli ithalatçıları olduğu Türkiye için de önemli bir ihracat ürünüdür.

 

Kaynak  / Turkstat – Eurostat – FAO