Karpuz İstatistikleri
Üretim Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Üretim Miktarı bir önceki yıla göre %1,6 oranında Artış göstererek 3.198.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %8,4 olarak hesaplanmıştır.
Karpuz, salatalık, kavun ve kabağı da içeren Cucurbitaceae familyasına ait bir meyve türüdür. Dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir ve yüksek su içeriği ve tatlı tadı ile tanınmaktadır. Karpuz üretimi ülkeye ve bölgeye göre değişir, ancak en çok karpuz üreten ülkelerden bazıları Çin, Türkiye, İran, Rusya ve Brezilya’dır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2019 yılında dünyanın toplam karpuz üretimi 114,5 milyon mt civarındaydı.
Çin’de karpuz önemli bir mahsuldür ve ülkenin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. FAO’ya göre Çin, 2019 yılında tahmini 48,2 milyon mt üretimle dünyanın en büyük karpuz üreticisidir. Çin karpuz üretiminin büyük bir kısmı iç tüketime yönelik olup, küçük bir kısmı ihraç edilmektedir. Çin hükümeti, çeşitli tarımsal programlar ve teşviklerle karpuz üretimine destek sağlıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre Türkiye, dünyanın en çok karpuz üreten ülkelerinden biridir. 2019 yılında Türkiye tahmini olarak 1,2 milyon ton karpuz üretti. Karpuz, Türkiye’nin önemli bir mahsulüdür ve başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Türkiye karpuz üretiminin büyük bir kısmı iç tüketime yönelik olup, küçük bir kısmı ihraç edilmektedir. Türk hükümeti çeşitli tarımsal programlar ve teşviklerle karpuz üretimine destek vermektedir.
Karpuz, tatlı, sulu eti ve karakteristik iri boyutuyla bilinen bir meyve türüdür. Tipik olarak yuvarlak veya dikdörtgen şeklindedir ve tipik olarak dışı koyu yeşildir ve eti pembe, kırmızı veya sarıdır. İyi bir hidrasyon, vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle C vitamini ve kalp hastalığı ve belirli kanser türleri riskini azaltmak gibi birçok sağlık yararıyla bağlantılı bir antioksidan olan likopen açısından yüksektir.
Karpuz taze yenebilir, suyu sıkılabilir veya salata, şerbet ve smoothie gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Reçel ve jöle yapmak için de kullanılabilir. Karpuz ayrıca geleneksel tıpta hidrasyon, sindirimi iyileştirmek ve doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılır.
Kaynak / Turkstat – Eurostat – FAO