Tarım Haberleri

İki yerli sığır için halk elinde ıslah projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, İKİ YERLİ SIĞIR IRKI İÇİN HALK ELİNDE ISLAH PROJESİ BAŞLATTI

 

Kaynak: 12/01/2024

https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/6158/Tarim-Ve-Orman-Bakanligi-Iki-Yerli-Sigir-Irki-Icin-Halk-Elinde-Islah-Projesi-Baslatti

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Anadolu topraklarının iklim ve çevre koşullarına uyum sağlamış yerli sığır ırklarımızdan olan Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) ve Yerli Kara ırkı sığırların hem gen kaynaklarının korunup geliştirilmesi hem de süt ve et verimlerinin artırılması için halk elinde ıslah projesi başlattı.

Hayvanların verimleri, yaşam biçimleri, dayanıklılık ve çeşitlilikleri üzerinde doğrudan etkisi bulunan küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzlukların bertaraf edilmesi amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından “Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” yürütülüyor. Bu kapsamda, büyükbaş yetiştiriciliğinde küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı ortaya çıkması muhtemel şartlara uyum sağlamış, hastalıklara dayanıklı ırkların geliştirilmesi ve ıslah edilmesi büyük önem taşıyor.

Bu çerçevede, “Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında ilk kez halk elinde yerli sığır ıslahı projesi başlatıldı.

Söz konusu proje ile yerli genetik kaynakların sürdürülebilirliği ile bakım ve besleme avantajlarından yararlanılması amaçlanıyor.

Yeni ıslah projesi Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa’da GAK, Ankara’da Yerli Kara sığır ırkları için yürütülecek. Proje kapsamında, anaç sığır başına 4.000 TL, doğum, 6 ay ve 1 yaş canlı ağırlık tartımları alınan yavrularına ise 3.250 TL destekleme ödemesi yapılacak. Projeler 5’er yıllık süreyi kapsayacak.

 

Öte yandan, TAGEM tarafından GAK sığır ırkı Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Hatay’da, Yerli Kara sığırı ise Ankara, Çankırı ve Antalya’da saf olarak yetiştirici elinde hâlihazırda korunuyor. Islah projesi için önem taşıyan koruma programı kapsamında ise hayvan başına 1.600 TL destekleme ödemesi yapılıyor.