İstatistik

Erik İstatistikleri

 

Üretim Miktarı incelendiğinde;

2024 yılında Üretim miktarı bir önceki yıla göre %5,9 oranında Artış göstererek 376.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %14,3 hesaplanmıştır.

 

 

Ağaç sayısı incelendiğinde;

2024 yılında Meyve Veren Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %0,8 oranında Artış göstererek 9.373.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %6,2 hesaplanmıştır.

 

 

2024 yılında Meyve Vermeyen Ağaç Sayısı bir önceki yıla göre %1,5 oranında Azalış göstererek 1.622.000 adet, 2020-2024 yılları arasındaki üretim değişim oranı %7,2 hesaplanmıştır.

 

 

 

 

 

Erik, şeftali, nektarin ve kirazları da içeren Prunus ailesine ait bir meyve türüdür. Kırmızı, mor ve sarı dahil olmak üzere çok çeşitli renk ve boyutlarda gelirler ve tatlı ve hafif ekşi bir tada sahiptirler.

Erikler tipik olarak dünya çapında ılıman bölgelerde yetiştirilir ve en önemli ticari üreticiler Çin, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’dir. Her biri kendine özgü özelliklere sahip Japon eriği, Avrupa eriği ve Amerikan eriği dahil olmak üzere birçok farklı erik türü vardır.

Erikler iyi bir vitamin, mineral ve diyet lifi kaynağıdır. Ayrıca, vücudu serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. Erikler taze olarak yenebileceği gibi reçel, jöle, şurup ve tatlı gibi çeşitli yemeklerde de kullanılabilir. Ayrıca kurutulabilir, konserve edilebilir veya şaraba dönüştürülebilir.

Erik satın alırken dolgun, sağlam ve çürüksüz olanları arayın. Olgun erikler hafifçe bastırıldığında hafif bir verim verir. Buzdolabında saklanmalı ve yemekten hemen önce yıkanmalıdır. Son derece çabuk bozulurlar ve toplandıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmeli veya uygun şekilde saklanmalıdırlar.

 

Kaynak  / Turkstat – Eurostat – FAO