Çay İstatistikleri
Üretim Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Üretim Miktarı bir önceki yıla göre %4,2 oranında Artış göstererek 1.414.000 ton gerçekleşmiş, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %2,5 olarak hesaplanmıştır.
Ekili Alan Miktarı incelendiğinde;
2024 yılında Ekili Alan Miktarı bir önceki yıla göre %2,3 oranında Artış göstererek 81.009 Ha, 2020-2024 yılları arasındaki değişim oranı %3,0 olarak hesaplanmıştır.
Çay, Camellia sinensis bitkisinin yaprak, tomurcuk veya ince dallarının sıcak suda demlenmesiyle yapılan bir içecektir. Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir ve antik Çin’e kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır. Hepsi aynı bitkiden üretilen ancak farklı oksidasyon seviyelerine maruz kalan beyaz, yeşil, oolong, siyah ve koyu çaylar dahil olmak üzere birkaç ana çay türü vardır. Beyaz çay en az işlenen çaydır ve narin bir tada sahiptir, yeşil çay hafifçe oksitlenir ve taze, çimenli bir tada sahiptir, oolong çayı kısmen oksitlenir ve karmaşık, çiçeksi bir tada sahiptir, siyah çay tamamen oksitlenir ve sağlam, maltsı bir tada sahiptir ve koyu çay fermente edilir ve güçlü, dünyevi bir tada sahiptir.
Çay, dünya çapında yaygın olarak yetiştirilen popüler bir içecektir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, Çin en büyük çay üreticisidir ve onu Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye izlemektedir. 2020’de Çin yaklaşık 2,5 milyon ton çay üretti. Hindistan, 2020’de yaklaşık 1,5 milyon ton üretimle ikinci en büyük çay üreticisidir. Kenya, yaklaşık 460.000 ton üretimle üçüncü en büyük çay üreticisidir. Çay üreten diğer ülkeler arasında Sri Lanka, Türkiye, Vietnam, Endonezya ve Arjantin bulunmaktadır.
Çay üretimi hava koşulları, zararlılar, hastalıklar, hükümet politikaları ve ticaret anlaşmaları gibi farklı faktörlerden etkilenir, bu nedenle istatistikler yıldan yıla değişebilir.
Türkiye, 2020 yılında yaklaşık 300.000 metrik ton üretimle önemli bir çay üreticisidir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye, dünyada çay üreten ilk 5 ülke arasındadır. Türkiye’nin çay üretiminin büyük bölümü Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden gelmektedir. Türkiye aynı zamanda en büyük çay ihracatçılarından biridir ve ana ihracat destinasyonları başlıca Rusya, Irak ve Almanya’dır. Türkiye son yıllarda çay üretimini ve ihracatını artırarak küresel çay pazarında önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Ancak, bilgi sınırımın 2021 olduğunu ve sağladığım istatistiklerin 2020 yılına ait olduğunu lütfen unutmayın, bu nedenle sayılar en son ve doğru olmayabilir.
Çay, kalp hastalığı riskini azaltmak, beyin fonksiyonlarını ve zihinsel uyanıklığı iyileştirmek ve kilo vermeye yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, enerji artışı sağlayabilen ve hücreleri hasardan koruyabilen kateşinler adı verilen kafein ve antioksidanlar içerir.
Kaynak / Turkstat – Eurostat – FAO