Biber Hastalık ve Zararlıları
BİBER KÖK BOĞAZI YANIKLIĞI HASTALIĞI ( Phytophthora capsici)
Hastalık Belirtisi:
Hastalık bitkinin değişik dönemlerinde ve organlarında görülebilir. Erken dönemde enfeksiyon olduğunda fideliklerde çökerten olarak etkili olur. Daha ileri dönemlerde bitkilerin kök boğazında önceleri koyu yeşil zamanla kahverengi siyaha dönüşen bir renk değişimi meydana gelir. Bu renk değişimi kök boğazını kuşak gibi sarar, enfeksiyon kök bölgesine ulaşır, kök kabuğu kahverengi bir renk alır ve çürür. Bu şekilde enfeksiyona uğramış olan bitkiler solmaya başlar, normal sulama ve bakım işlemleri yapılsa da bitki kendini toparlayamaz.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:
Biber dışında, Domates, kavun, karpuz, kabak, lahana, soya fasulyesi, pirinç, bezelye, marul, havuç, hıyar gibi kültür bitkileri ile Horozibiği, köpek üzümü gibi yabancıotlar hastalığın konukçularıdır.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
Fide yetiştiriciliği yapılırken genel bir kontrol prensibi olarak tohumlar hastalıksız, sağlıklı bitkilerden sağlanmalıdır. Fidelikler hastalıksız, temiz yerlerde kurulmalıdır. Fideler aşırı sulanmamalı, sık sık havalandırılmalıdır. Dikim karık usulü yapılmalıdır. Fideler karık sırtına dikilmelidir. Mümkün olduğunca her karık ayrı ayrı sulanmalıdır. • Bitkilere dengesiz gübreleme yapmamalı, özellikle aşırı azotlu gübre verilmemelidir. Hastalıklı bitkiler sökülüp imha edilmeli, hasat sonrasında da ayni işlem tekrarlanmalıdır.
Kimyasal Mücadele: İlaçlı mücadelesi yoktur.
BİBER GALSİNEĞİ (Asphondylia capsici)
Tanımı ve Yaşayışı:
Erginlerin başı siyah ve iridir. Zararlı, gerek bitki üzerinde, gerekse yere düşen meyvelerde kışı larva veya pupa halinde geçirir. İlkbaharda biber fideleri tarlaya dikildiğinde veya kışı tarlada geçirmiş olan bitkiler tomurcuklanmaya başladığında, dişiler yeni oluşmuş tomurcuklara yumurtalarını koymaya başlar. Biber galsineği, ergin dönemi hariç diğer bütün dönemlerini biber meyvesi içinde geçirir. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük, 0.5 mm uzunlukta, beyaz renkte ve elips şeklindedir.
Zarar Şekli:
Larvaların çiçek tomurcuklarında beslenmesi sonucunda tomurcukların çoğu dökülür. Dökülmeyen tomurcuklardan oluşan meyvelerde larvanın bulunduğu kısım şişkinleşir ve deforme meyveler meydana gelir. Renk açılmaları olur ve meyve şeklini kaybeder. Ürünün kalite ve kantite değeri düşer. Turfanda biber yetiştiriciliğinde önemli olabilmektedir. Hatay, Adana ve İçel illerinde görülmektedir.
Zararlı Olduğu Bitkiler: Yalnız biberde zararlıdır.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemelidir. Tarlada yere dökülen enfekteli tomurcuklar ve meyveler toplanıp yok edilmelidir. Hasat döneminin sonunda tarlada biber bitkisi artıkları bırakılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Bitkide 100 tomurcuğun 5-8’i bulaşık bulunduğunda veya 2-3 larvaya rastlandığında mücadeleye başlanmalıdır.
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.
BİBER MOZAYİK VİRÜS HASTALIĞI (Cucumber mosaic vırus)
Hastalık Belirtisi:
Biberlerde mozaik hastalığı değişik virüsler ve ırkları tarafından oluşturulur. Bu virüsler Tütün mozaik virüsü, Hıyar mozaik virüsü, Patates X virüsü dür. Bu virüsler mekanik olarak ve yaprak bitleri ile taşınır. Belirtiler genellikle açık sarı ve yeşil mozaikler şeklinde genç yapraklarda görülür. Bazen sistemik nekrozlarda görülür. Bulaşık yapraklar saptan aşağı doğru kıvrılır. Bulaşık bitkilerde çiçek ve meyve dökümü olur. Bitkide boğum araları kısalır ve bodurluk görülür. Meyveler üzerinde de koyu yeşil kabarıklıklar meydana gelir.
Hastalığın Görüldüğü Bitkiler:
Hıyar, kavun, karpuz, kabak, muz, domates, biber, börülce ve mısır etmenin konukçuları arasındadır.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
Tarlada ve fidelikte şüpheli görülen bitkiler imha edilmelidir. Bitkilerin bakım işleri yapılırken eller bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Serada veya tarlada sigara ve tütün içilmemelidir. Tarla yabancı otlardan ve bitki artıklarından temizlenmelidir. Tütün kırıntıları tarlada herhangi bir amaçla kullanılmamalıdır.
Ekim nöbeti uygulanmalıdır;
1.Yıl: Biber, domates, hıyar, patlıcan, patates.
2.Yıl: Havuç, soğan, sarımsak, ıspanak, kereviz.
3.Yıl: Bakla, bezelye, fasulye.
4.Yıl: Karnabahar, lahana, turp, marul, pırasa